Όσο πιο συνδεδεμένος με ασφάλεια είναι κανείς – είτε το παιδί με τους γονείς του, είτε οι σύντροφοι μεταξύ τους – τόσο μεγαλύτερη σιγουριά νιώθει, να βγει και να υπηρετήσει τους προσωπικούς του στόχους και την αυτονομία του, καθώς αισθάνεται την σχέση του ως πηγή δύναμης για να τα πετύχει. Στη θεραπεία ζεύγους, το ζευγάρι καλλιεργεί μεταξύ του ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία, μπαίνοντας ο ένας στη θέση του άλλου, ενώ αποκτούν περισσότερη αυτογνωσία, που τούς βοηθά να καθορίσουν και να συνεχίσουν την εκπλήρωση της σχέσης τους. 

Η αμοιβαία ασφάλεια που αναδύεται στην Θεραπεία Ζεύγους, δίνει στο ζευγάρι την ώθηση που χρειάζονται για να μπορέσουν να εντοπίσουν και να αλλάξουν από κοινού τα δυσλειτουργικά σημεία της σχέσης τους, να ξανα-ανακαλύψουν την αμοιβαία αγάπη και να επανασυνδεθούν  μεταξύ τους, υπό την αίσθηση της αμοιβαίας αποδοχής και φροντίδας.

Το EFT (Emotional Focused Therapy – Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία) ως προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία του Ζεύγους

Μέσα από επιστημονικές έρευνες πολλών ετών (βλ. Πηγές), το EFT έχει αποδειχτεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας ζεύγους σήμερα. Είναι μία από τις ευρέως χρησιμοποιούμενες προσεγγίσεις για τη θεραπεία ζευγαριών, που παρουσιάζει πολύ μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως.

Ο θεραπευτής του EFT βοηθά το ζευγάρι να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο άθελά τους, συμβάλλουν και συμμετέχουν στο επαναλαμβανόμενο αρνητικό μοτίβο της αλληλεπίδρασής τους, στον αρνητικό ‘χορό του ζευγαριού’ όπου συν-δημιουργούν ανασφάλεια, απογοήτευση, εκνευρισμό και απόσταση. Στη συνέχεια, βοηθά το ζευγάρι να συν-δημιουργήσει ένα θετικό, ασφαλή και τρυφερό δεσμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι Στόχοι της Θεραπείας Ζεύγους μέσω του EFT είναι το ζευγάρι:

  • να αναγνωρίζει και να αλλάζει τους κύκλους της ματαίωσης και της μοναξιάς στη συντροφική του σχέση
  • να κατανοεί τόσο τα δικά του συναισθήματα ο καθένας, όσο και του/της συντρόφου του/της
  • να αναγνωρίζει και να αλλάζει τους αρνητικούς φαύλους κύκλους που βασίζονται στο θυμό
  • να δημιουργεί με τον/την σύντροφο του/της εμπιστοσύνη και οικειότητα που να διαρκεί στο χρόνο

Η σταθερότητα των θετικών αποτελεσμάτων της θεραπείας αυτής είναι ισχυρή, ενώ επιστημονικές μελέτες (βλ. Πηγές) δείχνουν, ότι το ποσοστό υποτροπής μετά τη θεραπεία είναι μικρότερο από αυτό, των άλλων μοντέλων. Είναι αποτελεσματική σε πολλά ζευγάρια, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα.